Феноменът дубайски шоколад завладя и Румъния

Novini.bg/ Canva
share

Феноменът дубайски шоколад завладя и Румъния. Лакомството с пълнеж от кадаиф и шам фъстък, което води своите корени от Обединените арабски емирства и е на път да се превърне в глобална сензация, вече се предлага в Букурещ, Тимишоара и Орадя. 

Местни производители са направили и свои вариации на десерта – мекици “Дубай” и козунак “Дубай”, които се продават на цени между 20 и 100 леи (8 и 40 лв.). Очаква се те да се превърнат в хит на предстоящите Коледни базари, отбелязват местните медии.

Оригиналният дубайски шоколад е създаден от Сара Хамуда през 2021 г. В интервю за СиЕнЕн 38-годишната жена с египетски корени споделя, че когато създава какаови блокчета, рисува вкусовете на Близкия Изток. Поръчките достигат до 500 на ден.

„В нито един момент не съм мислила, че това ще стане глобално“, казва Хамуда, добавяйки, че е получила съобщения и видеа от хора от Канада, Аржентина и Румъния. 

Коя е създателката на дубайския шоколад?

Първата румънка, която опитва дубайски шоколад и споделя за вкусното преживяване в ТикТок е румънската инфлуенсърка Мария Вехера. Видеото ѝ в ТикТок вече има 6 млн. харесвания. Милиони гледания имат и повечето видеоклипове на такава тематика в "Ютуб" (YouTube), показва проверка на БТА.

Водещи новини

Още новини