"Запазването на властта и оцеляването на политическата сцена оправдава всякакви средства": на какво ни "учи" макиавелизмът?

Bing Image Creator
share

Макиавелизмът в психологията се отнася до личностната характеристика при човек, който е толкова фокусиран върху собствените си интереси, че манипулира, лъже и експлоатира другите, за да постигне целите си.

Макиавелизмът е един от елементите в т.нар. "Тъмна триада", като другите два са нарцисизъм и психопатия. Името се свързва с Николо Макиавели, дипломат и философ от Ренесанса, чиято творба "Владетелят" се превръща в една от най-известните.

Там се лансира идеята, че силните владетели трябва да бъдат сурови спрямо своите подчинени и врагове, като запазването на властта и оцеляването на политическата сцена оправдава всякакви средства, дори и считаните за неморални и брутални.

До края на 16-и век макиавелизмът набира скорост, като вече се асоциира с изкуството на манипулацията и политическата измама. През 70-те години се налага като термин от двама социални психолози, Ричард Кристи и Флорънс Л. Гейс, разработили макиавелистка скала.

Като особеност на характера макиавелизмът се среща по-често при мъжете, отколкото при жените. Не е изключено обаче да се наблюдава и при деца.

Защо "черните" емпати са опасни?

Признаци на макиавелизма:

насоченост и грижа само към собствените си амбиции и интереси;

даване на приоритет на парите и властта в отношенията;

старание да бъде очарователен и да изглежда уверен;

експлоатация и манипулиране на другите с користна цел;

лъжа и измама при необходимост;

често използване на ласкателства;

липса на принципи и ценности;

изолиране на околните, когато става дума за истинско опознаване на личността;

цинизъм относно моралните устои;

способност да накара другите да навредят, за да постигне своите лични цели;

ниски нива на емпатия;

честа липса на ангажираност и емоционална привързаност;

огромно търпение, ако става дума за облаги;

рядко разкрива истинските си намерения;

склонност към безразборни сексуални контакти;

умение за адекватна реакция в различни социални ситуации;

липса на топлина в личните отношения;

липса на желание да разбере какви са последствията;

понякога се страхува да опише емоциите си.

Макиавелистка скала

По скалата на макиавелизма възможният максимален брой точки е 100. Точкуването се получава след провеждането на тест. Хората с над 60 точки имат високо ниво на макиавелизъм, а тези с резултат под 60 – ниско.

Високо ниво на макиавелизъм

Хората с високо ниво на макиавелизъм са съсредоточени върху собственото си благополучие. Те мислят, че за да напредва, човек трябва да бъде измамник. Не вярват на човешката доброта и смятат, че всеки, който зависи от друг е наивен в известна степен. Давайки приоритет на властта над любовта във връзките си, те заявяват, че не възприемат човешките същества за добри по природа. Склонни са да манипулират и мамят, докато получат желаното.

Ниско ниво на макиавелизъм

Хората с ниско ниво на макиавелизъм, от друга страна, имат тенденция да показват съчувствие към другите и се опитват да бъдат честни и добронамерени. Те вярват в човешката доброта и че тя е ключът към добрия живот. Ако обаче точките са съвсем малко, вероятно човекът е много наивен.

Психическо състояние и макиавелизъм

Макиавелизмът се счита за част от "Тъмната триада", чиито други два елемента са нарцисизъм и социопатия/психопатия. Всяка от тези особености може да направи човека изключително труден за общуване. Ако обаче и трите елемента са обединени в една личност, тогава комбинацията може да бъде наистина опасна за физическото и психическото здраве на околните.

Въпреки ясната връзка между трите елемента от триадата, различаването им един от друг понякога е затруднено и се налага извършването на изследвания, за да се уточни кой точно е налице. Личностните разстройства, при които са възможни повишени нива на макиавелизъм, включват антисоциално разстройство на личността и нарцистично личностно разстройство. Скорошно проучване установи също така, че хората с висок процент макиавелизъм често страдат от депресия.

Психолози разкриха как да разпознаем лошия човек

Елементи на "Тъмната триада"

Макиавелизмът се отнася най-вече до манипулация за лична изгода, като се използва ласкателството. Нарцисизмът се характеризира с нужда човекът да бъде хвален, като той самият не може да изпитва възхищения към другиго. Социопатията представлява студено и безразлично отношение към другите и техните потребности.

Макиавелизъм и лечение

Проблемът с личностните особености като тези, които са част от "Тъмната триада" е, че хората, които имат такива, едва ли биха потърсили помощ, защото не смятат, че имат нужда от терапия. Обикновено те посещават терапия единствено, ако са помолени от свои близки, или ако са извършили престъпление и им е било наложено чрез съдебно разпореждане.

За да бъде психотерапията ефективна, клиентът трябва да бъде честен и да позволи изграждането на доверие между себе си и терапевта. Макиавелизмът е черта, при която човек не вярва на другите и не може да бъде честен спрямо тях.

И все пак с помощта на психотерапевт е възможно да се постигне напредък. Един добър специалист би обърнал внимание на личната история на човека. Много често в такива случаи се налага, освен справяне с този проблем, и борба с депресия и прояви на тревожност.

Източник: harleytherapy.co.uk  

Водещи новини

Още новини