Излагат в центъра на София втората статуя, открита в Хераклея Синтика

Булфото
share

Втората статуя, открита при разкопките в античен град Хераклея Синтика, ще бъде изложена за първи път в центъра на София.

Това каза за БТА иженер Катя Стоянова - ръководител на проект "Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика. "Направихме този жест, за да може повече хора да се докоснат до древното изкуство", допълни инженер Стоянова.

Очаква се до края на месец октомври втората статуя, която е с пукнатина в областта на бедрото, да бъде транспортирана до Националния археологически музей, където ще бъде реставрирана. В момента се подготвя документацията, която изисква процедурата по превозване и реставриране. Има голям интерес към двете статуи, а първите, които проявяват желание да представят втората статуя, са именно археолозите от Националния археологически музей. Постигната е договорка статуята да бъде изложена в центъра на София по повод Деня на археолога през месец февруари 2025 година, когато трябва да приключи процесът за възстановяването на статуята, поясни още инженер Катя Стоянова.  

Музеят в Петрич посреща втората статуя, открита в Хераклея Синтика

Първата статуя ще бъде изложена в Градски исторически музей - Петрич. В момента тя се реставрира от Китан Китанов, който смята, че статуята е в добро състояние.  Възстановяването на първата статуя, за която се смята, че е изображение на бог Хермес, се случва пред погледа на посетителите на Исторически музей - Петрич, благодарение на специално обособен за целта параван. 

Заявено е желание двете статуи, открити по време на разкопките в античен град Хераклея Синтика, да бъдат изложени и извън страната, но това е предмет на допълнителни договорки, каза още инженер Катя Стоянова.

Водещи новини

Още новини