Кога започва реставрацията на статуята от Хераклея Синтика?

  • 13 август 2024 10:27

  • 459
  • 3
Кога започва реставрацията на статуята от Хераклея Синтика?
© Archaeologia Bulgarica

От 15 август се очаква да започне реставрацията на статуята, намерена при разкопки в античен град Хераклея Синтика. Досега тя беше в сандък, а в момента е вече изправена и експонирана в Историческия музей в Петрич и може да бъде огледана изцяло. Това съобщи Катя Стоянова - ръководител на проект, който се изпълнява в античния град Хераклея Синтика.

Преди дни ценната находка беше разопакована, допълнително обезопасена и благополучно изправена на място, където всеки посетител на Петричкия музей може да я види.

Вече изправена, статуята може да се огледа, да се направи анализ какви допълнителни процедури се налага да се извършат по нея. До момента е направена само рентгенография на глезена и се видя, че наличната пукнатина не е толкова страшна, но все пак решихме да обезопасим, посочи Стоянова.

До този момента реставраторът е виждал скулптурата само в легнало положение, сега вече ще може да се оцени какви експертизи да бъдат назначени и да започне работа, допълни тя.

Мястото на работа ще бъде там, където е експонирана. Ще бъде изграден подвижен параван, за да може публиката да наблюдава целия процес на обработка.

Статуята от Хераклея Синтика вече е изложена за посетители в музея в Петрич

"Възнамеряваме да направим нещо, което досега не е правено, да освободим едно пространство, откъдето хората да наблюдават как се случва почистването и как се случва самата реставрация пред очите им", каза Стоянова, цитирана от БТА. Тя все пак уточнява, че за етапа на реставрацията, посетителите ще имат възможност да наблюдават реставратора, когато той прецени, защото някои процеси изискват изключителна прецизност и съсредоточаване.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
459 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.08.13 | 12:09

3
Разпpодажба! Видеоpекоpдер с куп пoлезни функции под фоpмата на огледало за обpатно виждане само на половин цена.(количеството е огpаничено)----> come.ac/cardvrs

2024.08.13 | 10:44

2
Не прилича на грък. Те са тантурести, грозни и кревокраки. Задигнали са ни цялата история тия лапачи на маслина.
Надежда дДойчева...

2024.08.13 | 10:32

1
Катила постоянно сънува кожени HIMARSI в анала. Гълтал е много такива в Ловешкия затвор. Любим му е на турчина Ахмед Муса!

Добави коментар

Водещи новини