Рядка комета премина над България

БАН
share

Рядка комета озари небето над България в събота вечерта. Снощи обектът беше най-близо до Земята – на около 70,6 милиона километра от нас, и можеше да се види ясно. Тази вечер (неделя) кометата ще е видима по-добре, а през следващите вечери - още по-високо на запад.

Най-добре явлението може да се наблюдава от 19:40 до 20:00 ч. или до малко след 20 ч., но яркостта ще спада на всяка следваща вечер, каза физикът от Института по астрономия при БАН Пенчо Маркишки.

„Ако нямате достъп до подходящо място, може да проведете наблюдения на 13 или 14 октомври, когато кометата ще бъде по-високо в небето след свечеряване”, допълни той пред bTV.

„Ще можем да използваме ярката планета Венера като ориентир – във вечерите след 12 октомври кометата ще се намира на около 25 градуса вдясно и малко по-високо от Венера”, уточни физикът.

„На всяка следваща вечер ще можем да наблюдаваме кометата на фона на по-тъмно небе и по-високо над западния хоризонт, но с времето нейната яркост ще спада”, обясни Маркишки.

C/2023 A3 е открита в кадри, заснети на 9 януари 2023 г. от обсерваторията Purple Mountain до град Нанцзин, Китай, а на 22 февруари е заснета от един от роботизираните телескопи на програмата Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS), намиращ се в Южна Африка.

По данни на НАСА кометата прави първото си документирано прелитане покрай Земята. След това тя няма да може да бъде видяна през следващите 80 000 години, въпреки че гравитацията на друга планета може да промени курса ѝ.

На 17-ти октомври можем да наблюдаваме Луната на ловеца - най-ярката за годината

Кометата премина през перихелия си на 27 септември, на разстояние 58,4 млн. километра от Слънцето. През септември и началото на октомври C/2023 беше видима в Южното полукълбо.

Физикът Пенчо Маркишки разказа, че преди настоящия период на вечерна видимост на тази комета, е имало труден за нашите географски ширини период на утринна видимост. „Периодът започна от 23 септември, когато кометата изгря в 06:15 ч. за София, а на същата сутрин Слънцето изгря само час по-късно. Предвид тази недостатъчна разлика и малката височина на кометата над източния хоризонт, наблюденията бяха силно затруднени. Този период приключи на 4 октомври”, каза той.

През последните дни обектът приближаваше Земята и можеше да се наблюдава най-близо до нас на 12 октомври, на разстояние 70,61 млн. километра. „От 12 октомври C/2023 A3 ще започне да се наблюдава съвсем ниско над западния хоризонт и за кратко, веднага след свечеряване, около 20:00 ч. за района на София. Тогава тя ще бъде в съзвездието Дева”, обясни физикът Пенчо Маркишки.

Само преди два дни у нас наблюдавахме полярно сияние, най-вече в северните области. Снимки от астрономическата обсерватория в Белоградчик засне Пенчо Маркишки.

Водещи новини

Още новини