Изследване открива връзка между хъркането и повишеното кръвно налягане

Novini.bg/ Canva
share

Австралийско изследване установява връзка между хъркането и повишеното кръвно налягане, съобщи Синхуа. Авторите му от университета "Флиндърс" са открили, че хората, които редовно хъркат през нощта, е по-вероятно да имат повишено кръвно налягане и неконтролирана хипертония. 

Хипертонията възниква, когато налягането в кръвоносните съдове на човек е твърде високо. Тя може да причини сериозни увреждания на сърцето и да доведе до инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност и сърдечни заболявания.

Половината от пациентите със сърдечна недостатъчност имат нарушения на съня
   
Стойностите на кръвното налягане се измерват в милиметри живачен стълб (mmHg) и се записват като две числа, например 120/80. Първото число - систоличното кръвно налягане, измерва налягането в артериите, докато сърцето изпомпва кръв. Второто - диастоличното кръвно налягане, измерва налягането, когато сърцето се отпуска преди следващия удар.

Изследването показва, че 15 на сто от 12 287 участници са хъркали средно през над 20 процента от нощта през шестмесечния период на наблюдение. Резултатите сочат също, че индивидите с по-високи нива на хъркане, са имали 3,8 mmHg по-високо систолично кръвно налягане и 4,5 mmHg по-високо диастолично кръвно налягане в сравнение с участниците, които не са хъркали.

Изследването е първото, в което са използвани технологии за многократно нощно наблюдение в домашни условия за продължителен период от време, за да се проучи връзката между хъркането и хипертонията. Участниците в него са били на средна възраст и 88 процента от тях са били мъже.

Според авторите резултати от изследването подчертават значението да се разглежда хъркането като фактор в здравеопазването и лечението на проблеми, свързани със съня, пише БТА.

Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че 1,28 милиарда възрастни на възраст 30-79 години в света имат хипертония и че 46 процента от възрастните с хипертония не знаят, че страдат от това заболяване. 

Водещи новини

Още новини