Тестове на почвени проби от обратната страна на Луната показват интересни резултати

Novini.bg/ Canva
share

Първите тестове на почвени проби от обратната страна на Луната показват, че тя има различен тип почва от тази, която се намира на обърнатата към Земята й страна, съобщават ДПА и Синхуа, позовавайки се на доклад на китайски изследователи.

Пробите от обратната страна на Луната, донесени от мисията "Чанъе-6", са с много по-ниска плътност от тези от предишната мисия "Чанъе-5", върнала образци от страната на естествения спътник, обърната към Земята, според доклада.

Въз основа на размера на зрънцата изследователите предполагат и различен състав на почвата.

Милиони останки от взривен от НАСА астероид летят към Земята

Според експертите пробата съдържа различни видове скали, включително базалт, който се среща локално на Луната и предоставя доказателства за вулканичната й история. 

От друга страна други невулканични скали в пробата могат да предоставят информация за удара в кратера, където са взети образците, както и за лунната кора.

Разглеждайки химическия състав, изследователите са открили някои различия в пробите от обърнатата към Земята страна на Луната. Скала, взета от обратната страна на естествения ни спътник, е сравнително богата на алуминиев оксид (14 процента) и калциев оксид (12 процента). 

От друга страна, делът на железния оксид е по-нисък, отколкото на обърнатата към Земята й страна. Микроелементи като калий и редки почви също присъстват в значително по-ниски концентрации в пробата.

В края на юни "Чанъе-6" успешно върна на Земята скални проби от обратната страна на Луната за първи път в човешката история след изключително сложна техническа мисия.

Сондата взе проба от 1935,3 грама от басейна Южен полюс-Айткен - един от най-големите известни импактни (ударни) кратери в Слънчевата система.

Учените се надяват, че пробите ще им помогнат да направят изводи за формирането на Луната, нейната кора и различията във вулканичната активност от двете й страни.

Мисии от други държави също са вземали проби от лунната почва, но само от страната, обърната към Земята, която е по-леснодостъпна.

Водещи новини

Още новини