Започва Фестивалът на фолклорната носия край Жеравна

Булфото
share

Тридневният Фестивал на фолклорната носия край село Жеравна се открива тази вечер.

Очаква се посетителите тази година да надхвърлят броя от миналогодишното издание, когато бяха 24-25 хиляди души, каза в интервю за БТА директорът на фестивала Светослав Петков.

По думите му голям е процентът на тези, които тази година за първи път ще се докоснат до атмосферата на Фестивала на фолклорната носия, който се организира от 2008 г. насам.

За пореден път посетителите ще имат възможност да направят „скок назад във времето“. Забранени са всички предмети от съвременния живот – телефони, фотоапарати, слънчеви очила, запалки, пластмаса и т.н. Всички участници задължително трябва да са облечени с фолклорна носия.

Допускат се и старинни военни униформи, облекла от началото на ХХ век, както и традиционни за други държави. Фотографирането е разрешено само в неделя, като тогава може да се влиза свободно без входна такса и носии.

Забраната за предмети от съвременния живот се налага, за да се придаде възможно най-пълна автентичност на обстановката, да се доближи тя максимално до българския бит отпреди век и половина, което е едно от условията за провеждане на фестивала. Идеята е участниците да се пренесат във възможно най-близка атмосфера до годините на Възраждането ни – такава, в каквато са живели нашите прадеди, каза още Петков.

Плевен с първи фолклорен събор "Кайлъшка шевица"

Връчване на годишното отличие „Апостол на българщината“ за 2024 г. и възпоменание за героите на България ще дадат началото на фестивала. Вечерта ще продължи с концерт с участието на представителен танцов състав „Чудесия“, фолклорния изпълнител Николай Славеев и оркестър „Тъпани и гайди“.

След тях ще започне народно веселие със „100 каба гайди”, зурни от Петрич, тракийски оркестър „Гергьовден” и Етрополска духова музика. Поляната при входа на фестивала ще стане сцена на нестинарски игри. Там ще има още народно веселие с оркестър „Орфей“  и нощно етнофолк джамбуре с оркестър „Тъпани и гайди“.

През целия втори фестивален ден ще има фолклорни изпълнения. Щесе състои и конкурс за написване на място на поетични творби за наградата „Стефан Шарлопов“. Ще се представят любителски клубове, школи и състави за български народни танци. Публиката ще има възможност да разучава с тях български народни хора̀.

Ще има и различни конкурси – за старинни женски пафти, за бебешко народно облекло, за автентични празнични женски и мъжки носии, за автентична или съвременно стилизирана женска украса за глава. Посетителите ще видят народни борби и надигравания. Ще бъде запален огънят на „Олелията“. Вечерта ще продължи с музика и танци – с фолклорния изпълнител Здравко Мандаджиев, оркестър „Тракийско настроение“, етнофолк джамбуре с Деси Добрева.

Фестивалът на фолклорната носия се провежда по традиция през първата събота и неделя след празника Голяма Богородица. Той е създаден през 2008 година по идея на Христо Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“. 

Водещи новини

Още новини