Разчетоха 4000-годишни вавилонски плочки, написаното е много тревожно

gettyimages
share

След дълга научна работа изследователи най-накрая успяха да разчетат набор от 4000-годишни вавилонски плочки. Написаното на тях дава мрачен поглед за бъдещето на света. На почти всички има текстове за смърт, гибел и мрак. Проучване, публикувано в Journal of Cuneiform Studies, разкрива, че четирите глинени плочки, върху които е написано клинописно писмо, предсказват смъртта на царе и падане на цивилизации.

Древните артефакти са открити преди повече от 100 години в днешен Ирак и са част от колекцията на Британския музей, но едва сега са преведени на съвременен език.

Гаданията на народите от Южна Месопотамия се основават на движението на Луната, по-специално на лунните затъмнения - когато Луната попада зад сянката на Земята.

Те „представляват най-старите примери за поличби, свързани с лунно затъмнение, открити досега“, пишат авторите на изследването Андрю Джордж и Джунко Танигучи.

Вавилонците анализирали затъмненията по време на нощта, движението на сянката, продължителността на тъмната част от денонощието и дати, които след това използвали, за да предскажат различни събития. Те вярвали, че „събитията в небето“ са знаци от боговете, предупреждаващи за бъдещето на земните народи и владетели.

Поличбите, написани върху плочите, включват текстове като „някой крал ще умре, унищожаване на Елам“, област в Месопотамия в днешен Иран, съобщава "Телеграф".

Друга плочка предсказва „падането на Субарту и Акад“, два други региона от онова време, ако „затъмнение започне на юг и след това се просветли“.

Други опасни знамения гласят, че „ще има нападение върху земята от рояк скакалци“, „ще има загуби на добитък“ и че „голяма армия ще падне“.

Някои от предсказанията може да се основават на наблюдавани преди това съвпадения между времето на различни затъмнения и големи събития, според Андрю Джордж, почетен професор по вавилонски език в Лондонския университет.

„Произходът на някои от предсказанията може да се крие в реалния опит – наблюдение на знамение, последвано от катастрофа“, каза той пред Live Science.

Все пак повечето вероятно се основават на теории, а не на реални доказателства.

Плочките с клинопис вероятно произхождат от Сипар, древен вавилонски град югозападно от сегашен Багдад, според професора.

Те са били използвани от съветници на царете за предсказване на бъдещи събития.

Откриха къде са били Висящите градини на Вавилон

„Онези, които са съветвали царя, са наблюдавали нощното небе и са съпоставяли своите наблюдения с научния набор от текстове за небесни знамения“, пишат авторите в изследването.

За да получат второ мнение относно вероятността поличбите да се случат, съветниците проучвали вътрешностите на жертвените животни, „за да определят дали владетелят е в реална опасност“.

Те също така изпълнявали ритуали, за да отблъснат лошата поличба и да предотвратят сбъдването на предсказанията, пишат Джордж и Танигучи.

Вавилонците назначавали заместващ цар преди предстоящата опасност, така че този човек да понесе тежестта на гнева на боговете и в крайна сметка да бъде убит, докато истинският цар остава невредим, според НАСА.

Вавилонските астрономи успели да предскажат лунните затъмнения с „достатъчна точност“, отбелязва космическата агенция на САЩ.

Откритието идва малко след срутването на две древни северноамерикански структури - пирамида в археологическата зона Иуацио в мексиканския щат Мичоакан и Двойната арка в Юта.

Но случилото се има свръхестествено обяснение според членовете на индианското племе Пурепеча.

Водещи новини

Още новини