Учени от Автономния университет в Мадрид, като част от изследователски екип, установиха, че хората, които предпочитат да пият вино, имат леко намален риск от развитие на фатално раково заболяване.
Освен това, любителите на тази напитка е по-малко вероятно да умрат от причини, свързани с алкохола. Резултатите от проучването са публикувани в списание JAMA Network Open, пише "Фокус".
Учените са анализирали данни за здравето и хранителните навици на 135 103 възрастни на възраст над 60 години. Те са разделили участниците на групи, според количеството и вида алкохол, консумиран дневно. След това изследователите са определили социално-икономическите и биологичните рискови фактори за преждевременна смърт за всеки субект и започнали да наблюдават доброволците.
Авторите на изследването оценяват смъртността от всякаква причина за период от 12 години. Консумацията на 2,86–20 мл алкохол (етанол) на ден за мъже и 2,86–10 мл за жени се свързва с висок риск от смърт, свързана с рак сред по-възрастните хора със свързани рискови фактори. Установено е също, че жените, които консумират 10 до 20 грама етилов алкохол дневно (и мъжете, които пият 20 до 40 грама), са имали повишен риск от смърт поради всякакви причини.
Също така изследователите установили, че субектите, които предпочитат да пият вино, имат намален риск от смърт поради причини, свързани с алкохола. Установено е, че любителите на тази алкохолна напитка е по-малко вероятно да умрат поради усложнения от рак.