Диетолог съветва: Яжте по-малко месо през лятото и не прекалявайте със...

Novini.bg/ Canva
share

През последните 10 години българинът постепенно, но за сметка на това трайно, променя вкусовите си предпочитания и се насочва към по-здравословно хранене. Намалява консумацията на хляб и захар, заменя маргарина с краве масло и яде повече телешко и говеждо месо. Това сочат данните на НСИ. В същото време купуваме повече цигари и алкохол.

"Основният проблем е стресът. Тогава избираме най-бързата храна. Със сиренето не бива да се прекалява, не че е вредно, но с нищо не бива да се прекалява, но пък в него се съдържат големи нива на триптофан - аминокиселина, която води до щастие. Много са факторите, които определят начина на хранене. Хубаво е човек да се консултира с професионалист", коментира диетологът д-р Анна Йорданова в предаването "България сутрин".

Ето колко калории има в 100 гр. козунак!

Тя подчерта, че отговорността е в нас самите. Може да се самонаблюдаваме как дадена храна ни влияе по начина, по който се чувстваме, и дали се появяват несъвършенства по кожата ни.

Най-здравословните храни са плодовете и зеленчуците

"Има храни, които са най-здравословни - плодовете и зеленчуците. Сега е сезонът, в който имаме най-наситени на витамини и минерали", подчерта д-р Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ плодовете са най-добрият заместител на сладкото, а по-червените меса е добре да се консумират през зимата. Диетологът обясни, че лятото не е подходящо да се консумира много месо. Рибата има полезни вещества, които са благоприятни за очите и за мозъчната функция. Д-р Йорданова съветва да се яде три-четири пъти на седмица, може и повече. Ако пък имаме чести респираторни заболявания, може да ограничим млечните продукти.

Водещи новини

Още новини