Главният готвач на Белия дом Крис Къмърфорд се пенсионира след близо 20 години на тази длъжност

Getty Images
share

Главният готвач на Белия дом - Крис Къмърфорд, първата жена и първият цветнокож човек, заемал този пост, се пенсионира, след като близо три десетилетия подготвяше ястия и държавни вечери за петима различни президенти и техните семейства, предаде Асошиейтед прес.

Последният работен ден на Къмърфорд беше в петък. Първата дама Джил Байдън й благодари за службата в изявление, публикувано днес. 

"Винаги казвам, че храната е любов. По време на своята кариера, в която преодоляваше бариери, шеф Крис ръководеше екипа си с топлота и креативност и подхранваше душите ни по пътя", се казва в изявлението на Джил Байдън. "С цялото си сърце Джо и аз сме изпълнени с благодарност за нейната всеотдайност и дългогодишна служба".

Шестдесет и една годишната Крис Къмърфорд усъвършенства кулинарните си умения, докато работи в хотели в Чикаго и ресторанти във Вашингтон, преди през 1995 г. да бъде привлечена в Белия като помощник-готвач. 

Натурализирана гражданка на САЩ и родена във Филипините, тя е назначена за главен готвач през 2005 г. Задълженията й като такъв включват проектиране и изпълнение на менюта за държавни вечери, социални събития, празнични прояви, приеми и официални обеди.

Заедно с главния сладкар Сузи Морисън - също първата жена на тази длъжност, двете сформират дуо, което в продължение на почти десетилетие вълнува вкусовите рецептори на гостите на Пенсилвания авеню 1600 със своите кулинарни творения. 

С какво се хранят Обама и Путин

Пищната държавна вечеря е инструмент на американската дипломация, висока чест, запазена за дългогодишните и най-близки съюзници на Америка, а храната е отличителен белег на събитието. Последната държавна вечеря на Къмърфорд беше за президента на Кения Уилям Руто и съпругата му Рейчъл през май. 

Екипът сервира тристепенно меню от охладена доматена супа, основно ястие от пушени говежди ребра и омар, поширан в масло. Десертът беше домашно приготвена кошница от бял шоколад с малини, праскови и други плодове, допълва БТА.

Водещи новини

Още новини