Отбелязваме деня за опазване на мангровите гори

Novini.bg/Canva
share

Днес отбелязваме международния ден за опазване на най-ефективната система за улавяне на въглерод, която съществува на планетата - мангровите гори. Те могат да улавят и съхраняват до 10 пъти повече въглерод на хектар в сравнение с обичайните гори на сушата. 

ЮНЕСКО обявява 26 юли за ден на мангровите гори през 2015 г., за да подчертае ролята им като уникални, специални и уязвими екосистеми и да стумилира решения за съхранението и използването им. Те са важна част от т.нар. екосистема за син въглерод - т.е. въглеродният диоксид, уловен от световния океан и крайбрежните екосистеми.

Този вид гори се намират в тропичните и субтропични райони, на границата между сушата и морето. Те имат ключова роля за биоразнообразието, защото в тях живеят множество риби, раци, както и видове, застрашени от изчезване, включително бенгалски тигри, морски костенурки и маймуни като явански макаци. Освен това мангровите гори служат като естествена защите срещу цунамита, повишаване на морското равнище и ерозия на почвата.

"Те са много специфични за крайбрежните райони. Полезни са не само за хората, но и за околната среда. Мога да видя преките ползи за съответния район, за общностите, които се възползват от тях, а именно - подобрени условия в околната среда, когато мангровите гори бъдат запазени", обясни Апри Сусанто Астра, координар на програма за опазване на мангровите гори в Индонезия, пише БНР.

В момента повече от половината мангрови гори по света вече не съществуват, но както ООН, така и неправителствени организации работят за опазването на вече съществуващите дървета, както и за засаждането на нови растения.

Водещи новини

Още новини