Откриха нов вид мухоморка в Западния парк в София

БАН
share

Екип от български, турски, чешки и френски учени описа нов за науката вид мухоморка по българо-турски международен проект, подкрепен от БАН и Съвета за научни изследвания на Турция (TÜBİTAK).

Откритието започва, когато доц. д-р Борис Асьов, българският участник от ИБЕИ-БАН, и турските изследователи в екипа установяват, че един вид мухоморка, събран първо в Западен парк в София, притежава уникални ДНК-последователности, съобщава от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките.

Впоследствие видът е намерен в още две находища в България и едно в Турция, а нарочно проведеното търсене в гъбни колекции довежда до намирането на материали, събирани по-рано от Чехия и Франция, но останали неопределени до момента.

Учени смятат, че са открили антидот на най-отровната гъба в света

Изследвайки всички тези образци, учените установяват, че освен различни ДНК-последователности, гъбата има и уникална комбинация от морфологични особености, която не е позната при никой известен досега европейски вид мухоморка. Така новият вид е описан, като му е дадено латинското название Amanita amplivelata или на български широковолвена мухоморка, заради широката торбичка, обвиваща основата на пънчето.

Новият вид може да бъде видян лесно в Западен парк в София, където се среща от началото на лятото до късна есен в близост до тополи, с които явно се намира в съжителство.

Други райони в България, където се среща, са край селата Караполци (община Елин Пелин) и Ездимирци (община Трън).

Статията за откритието е публикувана в престижното научно списание Phytotaxa.

Водещи новини

Още новини