Учени смятат, че са открили антидот на най-отровната гъба в света

  • 17 май 2023 22:04

  • 1411
  • 0
Учени смятат, че са открили антидот на най-отровната гъба в света
© wikipedia
Слушай новината Слушай новината

Учени от Австралия и Китай смятат, че може да са открили противоотровата за най-отровната гъба в света, съобщава БТА.

Експертите вярват, че вид медицинска боя, която вече е одобрена от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ, може да действа като антидот при отравяне със смъртоносната гъба зелена мухоморка. Това сочат констатациите от проучването, публикувано в сп. „Нейчър камюникейшънс“.

Изследователите идентифицираха основния токсин, който произвежда този вид гъба, наречен аманитин, както и протеина, необходим, за да се получи токсичния ефект. След това те анализираха широкоразпространената флуоресцентна медицинска боя, наречена индоцианиново зелено, и я тестваха върху човешки клетки и върху мишки, изложени на токсина. Така беше установено, че този вид багрило действа като противоотрова срещу отравянето и може да помогне на животните да оцелеят.

Токсиколог от ВМА: Има антидот за Новичок

Изследователите от австралийския Институт за медицински изследвания „Гарван“, Университета на Сидни и китайския университет „Сун Ятсън“ казаха, че са необходими още изследвания, за да се оцени безопасността на боята за употреба сред хората.

Отравянето с гъби е основната причина за смъртните случаи при инцидентите от хранително отравяне в световен мащаб, уточни проучването.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1411 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини