Останки на кораб, потънал преди три хиляди години, бяха открити край бреговете на Израел

Gettyimages
share

Останки на кораб на повече от три хиляди години заедно с товара му бяха открити край северните брегове на Израел, съобщава БТА, позовавайки се на Израелската служба по антиките.

Корабът е открит на повече от 1500 метра дълбочина от регистрираната в Лондон компания Energean, която прави проучвания за природен газ край бреговете на Израел. Тя е установила, че товарът на кораба се състоял от стотици амфори, използвани за складиране на продукти като вино и зехтин през бронзовата епоха.

"Изглежда, че корабът е потънал в резултат или на буря, или на пиратско нападение, добре познат феномен в края на бронзовата епоха", каза в прессъобщение Яков Шарвит, ръководител на морското звено в службата по антиките. Находката е открита миналата година на 90 километра от брега на Северен Израел и според властите тя е от 14-и или 13-и век пр.н.е. По това време, преди повече от три хилядолетия, морската търговия започва да процъфтява.

Вижте "Титаник" в 8К резолюция

Екипът на Energean е открил значителен брой делви при изследването на морското дъно, каза Карнит Бахартан, мениджър по околната среда в компанията. "Когато изпратихме снимките на службата по антиките, се оказа, че сме попаднали на сензационна находка", каза тя.

Според Шарвит мястото на находката сочи, че древните моряци са навигирали добре без да виждат брега, вероятно по разположението на звездите и слънцето на небосклона. Това е историческо откритие с глобален мащаб, каза той. От Израелската служба по антиките съобщиха, че скоро част от находките ще бъдат показани публично.

Водещи новини

Още новини