Откриха останки от кораб, в който може да е била натоварена Кехлибарената стая

Група полски водолази се натъкна на дъното на Балтийско море на останките на германския кораб "Карлсруе", който потъна с товара си през 1945 година по време на евакуация на германци от Източна Прусия, съобщи ТАСС.

По думите на участника в подводните проучвания Томаш Стахура, останките на плавателния съд са били открити на няколко десетки километра от гр. Устка.

"Отломките лежат на дълбочина 88 метра и практически са непокътнати. В трюмовете открихме военни коли, порцелан и множество сандъци с неизвестно съдържание", съобщи водолазът.

Кехлибарната стая не е в Полша?

Намерените отломки могат да да дадат ключова информация за изчезването на легендарната Кехлибарена стая, каза Стахура. Тя е видяна за последен път в Кьонигсберг. Оттам параходът "Карлсруе" се е отправил на последното си плаване с голям товар, припомня водолазът.

Изследователите ще продължат проучванeто на останките, като признават, че задачата им ще бъде затруднена от голямата дълбочина и отдалечеността на обекта от брега, предаде БТА.

Кехлибарената стая е била подарена от император Фридрих Вилхелм Първи на руския император Петър Велики. По време на Втората световна война тя е била изнесена от нацистите по време на окупацията на Царско село.

Коментари

 1. 2020.09.30 | 15:36
  Все едно червения въртолет на Д ,Д.да върне златото на Перперикон
  1. 2020.10.01 | 15:25
   тук явно се загатва че кехлибарената стая е изначало немска и е подарена на руските царе които нямат нищо общо със ссср защо продължава да се твърди обаче че стаята е руска че световното злато е руско наследство и продължават да грабят и воюват тези диваци потомци на кръвожадните викинги и то най лошите от тях
 2. 2020.09.30 | 18:21
  Глупост!!! Това е кораба на Ной
 3. 2020.09.30 | 17:33
  Колкото намериха оня златния трен скрит в някаква мина толкова и това.Вдигат пушилка пановете и се правят на интересни.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Трябваше ли повече интелектуалци да подкрепят протестите?

Трябваше ли повече интелектуалци да подкрепят протестите?

Избрано от Интернет