Маите са правили жертвоприношения на момченца, сочи ДНК анализ на масов гроб

Pixabay
share

ДНК анализ на кости от масово погребение в разрушения град на маите Чичен Ица в днешно Мексико разкрива практиката на ритуално жертвоприношение на момчета, съобщава БТА.

Международен екип от изследователи проведе задълбочено генетично изследване на останките на 64 деца, които са били ритуално погребани в церемониалния център на Чичен Ица между 500 и 900 г. от н.е. Анализът показва, че всички са били от мъжки пол, на възраст между три и шест години, като са имали близки роднински връзки, включително две двойки еднояйчни близнаци.

Смята се, че деца са били принасяни в жертва в продължение на 500 години, въпреки че по-голямата част от тях са били погребани през 200-годишния период на политическия връх на Чичен Ица между 800 и 1000 г. от н .е., според проучването, публикувано в списание "Нейчър".

Новооткрита скулптура на маите показва жена владетел с пленник

Откритието изглежда предполага връзка с мита за произхода на маите от Попол Вух - свещен текст, в който се появяват така наречените близнаци-герои, централни фигури в митологията на маите, които са се превърнали в Слънце и Луна.

Според Министерството на културата на Мексико това е първият случай, в който близнаци са идентифицирани в погребален контекст на древните маи.

Съавторката Катрин Нагеле от германския Институт за еволюционна антропология „Макс Планк“ каза, че идентифицирането на две двойки еднояйчни близнаци е изненадващо.

„Откритията ни показват, че децата са били подбирани по двойки за ритуални дейности“, казва Оана дел Кастийо-Чавес, съавтор и изследовател в секцията по физическа антропология в мексиканския център INAH в Юкатан.

„В началото на 20-и век бяха погрешно популяризирани зловещи истории за млади жени и момичета, принасяни в жертва на това място“, каза Кристина Варинър, ръководител на групата в Института за еволюционна антропология „Макс Планк“.

„Това изследване, проведено в тясно международно сътрудничество, преобръща тази история и разкрива дълбоките връзки между ритуалното жертвоприношение и циклите на човешката смърт и прераждане, описани в свещените текстове на маите“, обобщава Варинър.

Водещи новини

Още новини