Археолози откриха табло за резултата при древна игра с топка на маите в Чичен Ица

  • 12 април 2023 22:56

  • 2151
  • 3
Археолози откриха табло за резултата при древна игра с топка на маите в Чичен Ица
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Археолози в Мексико са открили детайлно резбован камък, който според тях е бил използван като табло за резултата при пелота - игра с топка, практикувана от маите преди стотици години, съобщава БТА.

Кръглата каменна плоча е намерена в археологическия обект Чичен Ица и се смята, че е на възраст най-малко 1200 години. В центъра са изобразени двама играчи с пищни покривала за глава, заобиколени от йероглифен надпис. В момента експертите анализират писмеността, за да разшифроват евентуалното ѝ значение.

Камъкът с тегло 40 кг е намерен от археоложката Лизбет Беатрис Мендикут Перес в архитектурен комплекс, известен като „Каса колорада“. Това е най-добре запазената от сградите, заобикалящи главния площад в предколумбовия град Чичен Ица. Експертите смятат, че камъкът е украсявал арката на входа на комплекса в края на 800-те или началото на 900-те години.

Новооткрита скулптура на маите показва жена владетел с пленник

Камъкът е намерен с лицето надолу на половин метър под земята, където се предполага, че е паднал при срутването на арката. Националният институт по антропология и история на Мексико обясни, че 40-килограмовият камък представлява ценна и необичайна находка. „Рядко се намира йероглифна писменост на този обект на маите, а още по-рядко - пълен текст. Това не се е случвало от 11 години“, разказва археологът Франсиско Перес Руис.

Екип от специалисти по иконография, ръководен от Сантяго Собрино Фернандес, идентифицира двете централни фигури като играчи на пелота, единият от които носи украса за глава с пера, а другият - за когото се предполага, че е неговият противник - носи така наречения „змийски тюрбан“. Мъжът със змиите, които се плъзгат около главата му, изглежда също носи и защитната екипировка, характерна за играчите на пелота. Пелота е отборна игра, която се играе с тежка гумена топка на специално игрище. Смята се, че тя е на около 3000 години и се е играла в цяла Мезоамерика.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2151 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.04.13 | 13:34

3
Фишове от залози намерили ли са?

2023.04.13 | 07:02

2
Маите май като бат бойко - с едната ръка играят на топка с другата....строят пирамиди ,а той магистрали а дали е имало филия с мас .....историята мълчи ,още няма открити мазни филии....

2023.04.12 | 23:38

1
Абе аланку, Чиченица е у ареста .

Добави коментар

Водещи новини