След приготвените постни ястия за Бъдни вечер, коледната трапеза трябва да бъде богата на месо и деликатеси.
Важно е да се поднесат ястия с месо, защото Коледа е първият ден, в който на трапезата могат да се поднесат блажни ястия.
Безспорно свинските пържоли са една добра идея за част от коледното меню.
За празничната вечер може да се опече пуйка със зеле. На масата присъстват сарми, пържоли, баница, туршия. По-добрите кулинари могат да приготвят тиква, пълнена с месо, капама със свинско или телешко месо. Капамата съдържа кисело зеле, кайма, сарми с месо, наденица или луканка, кървавица, сланина. Перфектната капама се състои от всичко това.
За празничната трапеза се приготвя питка или цяла погача. Тя може да бъде украсена с мотиви от рождението на Христос или пък с фолклорни мотиви – листа, венци, клони, птичета и др.
Салатата от кисело зеле също е част от коледната трапеза. Картофена салата също е добре да присъства на масата.
Идея за напитки е вкусно червено вино.
Десертът също не бива да липсва. Той може да бъде от вкусни коледни сладки, меденки или торта.
Трапезата се украсява с елхови клонки, а стопанинът я прикадява за здраве и берекет през новата година, пише Дарик.
Коледната трапеза не се вдига цял ден, сяда се направо на вечеря. Коледните празници продължават 3 дни, до 27 декември – Стефанов ден.