СЗО: Количеството аспартам, което може да се консумира, остава непроменено

share

Количеството аспартам, което може да се консумира, остава непроменено, въпреки, че е възможно подсладителят да е канцерогенен. Това е заключението на СЗО.

Два отделни панела от експрти са анализирали стотици изследвания и са стигнали до този извод. Едната група е следила за доказателства, че веществото е потенциално опасно, а другата - реалния риск от него.

Определението "възможно канцерогенно" буди притеснение, но означава, че доказателствата за опасността се "неубедителни", посочват учените.

Повечето от хората употребяват значително по-малко количество от препоръчаното. Въпреки това от СЗО съветват активните консуматори на диетични газирани напитки и кисели млека да ги ограничават.

СЗО съветва: Без изкуствени подлсадители в храните и напитките

Аспартамът е около 200 пъти по-сладък от захарта, но без да е калоричен. Използва се в над 6000 продукта, сред които пасти за зъби, дъвки, сиропи за кашлица.е

Водещи новини

Още новини