Спасяването на пчелите води до спасяване на хората

share

През последните години се наблюдава спад на пчелната популация. Опустелите кошери караха все повече пчелари да се замислят върху фразата на Айнщайн: "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му останат само четири години живот". Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, следователно няма да има и хора.

Засега Апокалипсисът се отлага, поне в Австрия, където напук на масовото измиране, пчелите се завърнаха. Но не доброволно, а с помощта на властите, съобщи БНТ.

Миналата година пчелите започнали масово да измират в Австрия. На всеки четири колонии, една изчезвала. Тази зловеща картина накарала властите да осъзнаят значимостта на проблема и започнали да подаряват кошери. 

Градските кошери се различават от другите, които са в селата. Там растат много култури, използват се хeрбициди. Затова и в тези райони пчелите все по-често умират. Най-хубавото при пчелите е, че където са те, там винаги нещо цъфти, коментират австрийците.

Бяхме изненадани от факта, че канцлерството разрешава в градовете, по покривите на кооперациите и на други места да бъдат поставени кошери. Това означава, че тяхното намерение да спасят пчелите е много по-голямо, отколкото ние мислехме, коментират граждани. А условието за поставяне на кошер върху покрив е единствено наблизо да има подходяща растителност.

Резултатът от политиката на австрийските власти е, че природата започна да превзема градската джунгла. И все по-често може да се чуе жужене - онзи забравен от много хора звук.

Водещи новини

Още новини