Актрисата Вайола Дейвис грабна "Грами", но остана извън номинациите за тазгодишните награди "Оскар"

Getty Images
share

"Станах част от ЕГОТ"”, обяви развълнувана холивудската звезда Вайола Дейвис по време на церемонията за връчването на наградите "Грами", след като се сдоби с "грамофонче" за най-добра аудиокнига. Тя е отличена за мемоарите си "Finding Me".

Актрисата е едва третата чернокожа жена, която влиза в престижния клуб на лауреатите на ЕГОТ - водещите отличия за телевизия, музика, кино и театър съответно "Еми", "Грами", "Оскар" и "Тони". В него са общо 18 души, сред които Одри Хепбърн, Андрю Лойд Уебър, Дженифър Хъдсън, Джон Леджънд, Рита Морено, Упи Голдбърг.

На церемонията в Лос Анджелис  Вайола Дейвис (57 г. ) се сдоби в отличие, което досега липсваше в богатата й колекция, но въпреки това наградният сезон остави у почитателите й горчив вкус, тъй като актрисата остана извън номинациите за тазгодишните награди "Оскар". Тя беше смятаната за почти сигурна претендентка за приза в категорията за главна женска роля на американската Академия за кинематографично изкуство и наука заради представянето си във филма "Жената воин".  

Дейвис получи доста ласкави отзиви от критиката за участието си в продукцията, разказваща историята на състояща се само от жени армия, която защитава африканското кралство Дахомей в началото на 19-и век. Тя е сред номинираните за отличията на Гилдията на актьорите и "Изборът на критиците", които традиционно са смятани за важен индикатор за евентуалните претенденти за "Оскар". Актрисата е и сред претендентките за награда БАФТА на Британската академия за кино и телевизия  в категорията за най-добра актриса. За изненада на експерти, анализатори и киномани името на холивудската звезда не се появи сред тези на номинираните за най-добра актриса в главна роля, обявени на 24 януари. Освен Вайола Дейвис под чертата в списъка за най-авторитетните киноотличия остана и Даниел Дедуайлър, също смятана за фаворитка заради ролята си в "Тил: Неразказаната история".

Оказа се, че в категорията са номинирани само белокожи актриси, което предизвика сериозни дебати и критики. Проблемът с липсата на повече чернокожи актриси в Холивуд също често е обект на дискусии, като Вайола Дейвис нееднократно призовава да се сложи край на расизма и в голямото кино. Тя е ангажирана и с множество обществено значими каузи, свързани със защита на човешките права, равнопоставеност на половете, както и на цветнокожите представителки на нежния пол. 

Вайола Дейвис успешно катери стълбичката на успеха в Холивуд от началото на 90-те години, когато започва кариерата й. Изявява се на театралната сцена, в телевизионни продукции и в киното. Актрисата е носителка на две награди "Тони", като последната взе през 2010 г. за изпълнението в постановката "Прегради". Пет години по-късно е отличена и с "Еми" за ролята си в телевизионния сериал "Как да ни се размине убийство". Наградата "Оскар" е присъдена на Вайола Дейвис през 2017 г. за филмовата версия на "Прегради". 

В кариерата си тя четири пъти е сред претендентките за отличията на Академията за кинематографично изкуство и наука, което я прави най-номинираната чернокожа актриса. Номинациите й за "Оскар" са две за главна и две за поддържаща роля, като най-скоро се съревноваваше за отличието през 2021 г. за изпълнението в "Ма Рейни: Майката на блуса". Дейвис е и първата чернокожа актриса, получила повече от една номинация за главна роля.

Аудиоверсията на мемоарите й "Finding Me" пък й донесе и "Грами". "Написах тази книга в чест на 6-годишната Вайола, на нейния живот, на нейната радост, на нейната травма, на всичко. Какво пътуване!", каза актрисата, приемайки приза за най-добра аудиокнига. В мемоарите си Дейвис описва расисткия тормоз, на който е подложена, докато е растяла в Роуд Айлънд, както и професионалния си път - от малките роли до главната в продукцията "Как да ни се размине убийство", която я превръща в истинска звезда.

Сред притежателите на "Грами" в категорията за аудиокнига са бившата първа дама на САЩ Мишел Обама и съпругът й Барак Обама, Бил Клинтън и Джими Картър.

Вайола Дейвис влезе в ролята на Мишел Обама в сериала “Първата дама”, продуциран от кабелната телевизия "Шоутайм" и посветен на съпруги на президенти. Премиерата се състоя през пролетта на 2022 г. Актрисата отнесе доста критики за представянето си. Дейвис сподели пред Би Би Си, че е "невероятно болезнено, когато хората говорят негативни неща за вашата работа". Според нея критиката е „професионален риск“ на актьорската работа. Звездата казва, че да се влезе в ролята на някой толкова познат като Мишел Обама е "почти невъзможно". "Или правите твърде много, или недостатъчно", отбеляза тя.

Сред последните проекти, по които актрисата работи, е "Балада за пойни птици и змии" по романа на авторката на оригиналната трилогия "Игри на глада" Сюзан Колинс. Вайола Дейвис ще се превъплъти в образа на злодейката д-р Волумния Галия. Очаква се премиерата да бъде през ноември т.г. За началото на април пък е планирана премиерата на продукцията “Air”, в която актрисата си партнира с Мат Деймън, Бен Афлек, Крис Тъкър и други. Режисьор на филма е Афлек.

Преди дни беше обявено, че Вайола Дейвис ще повтори ролята си на агент Аманда Уолър, която изигра във филма “Отряд самоубийци”, но в нов сериал на HBO Max, допълва БТА.

Водещи новини

Още новини