Джеф Безос ще дари по-голямата част от парите си за благотворителност до края на живота си

gettyimages
share

Основателят на гиганта за електронната търговия "Амазон" (Amazon) Джеф Безос планира до края на живота си да дари по-голямата част от своето богатство, оценено нетно на 124 милиарда долара. В интервю за Си Ен Ен милиардерът е заявил, че ще насочи по-голямата част от сумата за борба с изменението на климата и подкрепа на хора, които могат да обединят човечеството, изправено пред дълбоки социални и политически разделения.

Въпреки че Безос не е конкретизирал бъдещите инициативи, които ще подкрепи, или какъв дял от състоянието си предвижда да дари, това е първият път, когато той обявява, че ще раздаде по-голямата част от парите си.

В съвместно интервю за телевизията Безос и половинката му, журналистката Лорън Санчес, са засегнали широк спектър от теми - от възгледите на милиардера за политическия диалог и евентуална рецесия в икономиката, до плана на Санчес да посети Космоса с изцяло женски екипаж и нейните размисли за процъфтяващо бизнес партньорство с Безос, допълва БТА.

Oпитаха да прекъснат реч на Байдън с "койотски вой"

Двамата са се съгласили да дадат първото си интервю заедно, за да популяризират наградата, присъждана  за "смелост и цивилизованост", която тази година бе връчена на певицата и филантроп Доли Партън. Като част от нейната награда Безос и половинката му обявиха, че ще дарят безвъзмездно 100 милиона долара на Партън. Това е третата подобна награда, която Безос присъжда на лидери, допринасящи за световния просперитет.

"Не бихме могли да измислим някой по-достоен за тази награда от Доли и знаем, че тя ще направи невероятни неща с нея", е казала Санчес.

Лидерите, на които Безос връчва своята награда, имат способността да обединяват много хора за разрешаване на големи предизвикателства. "За мен е чест да мога да бъда част от това, което правят те за този свят", е казал американският милиардер.

Според Безос единството е това, което ще бъде необходимо, за да се противопоставим на изменението на климата.

Въпреки че е четвъртият най-богат човек в света, според индекса на милиардерите на Блумбърг, Безос се въздържа от определяне на целева сума, която да раздаде през живота си.

Безос е отделил 10 милиарда долара в рамките на 10 години, или около 8 на сто от текущото си нетно състояние, за Фонда за Земята на Безос (Bezos Earth Fund), на който Санчес е съпредседател. Сред приоритетите на Фонда са намаляването на въглеродния отпечатък от строителния цимент и стоманата; натиск върху финансовите регулатори да вземат под внимание рисковете, свързани с климата; усъвършенстване на технологии за отчитане и картографиране на въглеродните емисии; и изграждане на естествени, растителни поглътители на въглерод.

Въпреки че Безос вече е изпълнителен председател на "Амазон", а не неин главен изпълнителен директор (роля, от която се оттегли миналата година), той все още участва в "позеленяването" на компанията. "Амазон" е една от стотиците компании, които са обещали да намалят своя въглероден отпечатък до 2040 г. в съответствие с принципите на Парижкото споразумение за климата, е казал Безос. Въпреки това през 2021 г.  въглеродният отпечатък на компанията нарасна с 18 на сто, отразявайки засиленото търсене на услугите й от страна на потребителите по време на пандемията.

Водещи новини

Още новини