Китай отхвърля обвинения на НАСА, че може да "превземе" Луната като част от военна програма

Pixabay
share

Китай отхвърли като безотговорна клевета предупреждението на НАСА, че може да "превземе" Луната като част от военна програма, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Властите в Пекин заявиха, че винаги са призовавали за изграждане на общност от нации в космоса.

Китай ускори изпълнението на космическата си програма през последното десетилетие, като фокусът е върху изследването на Луната. 

Азиатската страна направи първото си кацане на Луната без екипаж през 2013 г. и очаква да изстреля достатъчно мощни ракети, за да изпрати астронавти на Луната към края на това десетилетие.

"Ние трябва да сме много загрижени, че Китай кацна на Луната и заяви: "Тя вече е наша и вие стойте на страна", каза ръководителят на НАСА Бил Нелсън в интервю за германския вестник "Билд", публикувано в събота.

Според него китайската космическа програма е военна и страната е откраднала идеи и технологии. 

"Не за първи път ръководителят на НАСА пренебрегва факти и говори безотговорно за Китай. Американската страна непрекъснато създава клеветническа кампания срещу нормалните и разумни усилия на Китай в космоса, а Китай твърдо се противопоставя на подобни безотговорни забележки", заяви Чжао Ляцзян, говорител на Министерството на външните работи. 

НАСА иска да построи ядрени реактори на Луната

Азиатската държава винаги е насърчавала изграждането на споделено бъдеще за човечеството в космоса и се е противопоставяла на всяка надпревара във въоръжаването в космоса, каза той.

В рамките на програмата си "Артемис" ("Артемида") НАСА планира да изпрати мисия с екипаж в орбита около Луната през 2024 г. и да извърши кацане с екипаж до 2025 г., припомня Ройтерс. 

Китай пък планира мисии без екипаж до южния полюс на Луната през това десетилетие.

Водещи новини

Още новини