Експерт: Козунакът се появява на българската трапеза преди повече от век

Getty (архив)
share

Козунакът се появява на българската трапеза преди повече век, смята силистренската етнографка Донка Съботинова, цитирана от БТА.

Според нея в България е пренесен вероятно от Румъния от търговци някъде между 1915 и 1920 година.

Дотогава за Великден са се замесвали обредни хлябове – в различните селища в Силистренско наричани колак, кравай и пармак.

Според Донка Съботинова родината на козунака е Полша, където се прави от XVII век.

Радина меси български козунаци за Майкъл Джордан

В своята книга „На една земя, под едно небе” Донка Съботинова е събрала празниците и обичаите на българи, турци, арменци, руси-староверци и роми.

Изследвани са 39 населени места - близо една четвърт от всички селища в Силистренско.

Според Съботинова българите в Добруджа имат 50 религиозни и календарни празници.

Водещи новини

Още новини