Два спасени млади кондора бяха пуснати на свобода в Чили

Getty (архив)
share

Два млади кондора - Пумалин и Ликисе, които са спасени и излекувани, бяха пуснати на свобода в националния парк "Патагония", съобщи АФП, предаде БТА.

Двегодишните птици са извадени от клетка и поставени на ръба на скала над долина. Те веднага са разперили крилата си и са полетели, след като са останали с хората 14 месеца.

"Завръщането към свободния живот е огромно предизвикателство", каза Кристиан Сауседо, директор на програмата за дивата фауна към фондацията "Rewilding Chile" (Да направим Чили отново дива), създадена със средства на покойния американски  филантроп Дъглас Томкинс. Той купува и дарява през 1990 г. 800 кв. км земи в Чили и Аржентина, за да бъде продължено делото му за опазване на видовете.

Двете птици вече "трябва да научат правилата в общността на кондорите" и да се хранят с мърша. В крилата им са имплантирани чипове, с които ще бъдат проследявани.

Пумалин е спасен след буря. Той не можел да лети и бил с признаци на измръзване. Ликисе е намерена след неуспешен първи опит да бъде върната в природата и е спасена отново.

Кондор се връща да благодари на своя спасител (видео)

Южноамериканските кондори са уязвим вид. Основните им местообитания са в Чили, Аржентина и Перу, но се срещат също в Боливия, Еквадор, Колумбия и Венецуела. Най-голяма заплаха за тях са отровите, използвани от фермерите срещу дивите пуми и кучета, които нападат добитъка им. Намаляват също заради лова, липсата на храна, лошото управление на отпадъците.

 

Водещи новини

Още новини