Цикорията - полезен заместител на кафето

Pixabay
share

Цикорията често се използва като безкофеинова напитка и здравословна алтернатива на кафето. Ценителите и привържениците на здравословния начин на живот обичат цикорията не толкова заради приликата й с кафето, а заради богатия витаминен състав и уникалния деликатен вкус, съобщава БНР.

Цикорията съдържа витамини С, Е, А, В1, В2, В5 и В6. Благодарение на тях напитката има силни антиоксидантни свойства, спомага за укрепването на клетъчните мембрани и развитието на имунните клетки.

Цикорията съдържа и инулин - вещество, което има благоприятен ефект върху чревния микробиом, намалява риска от диабет и помага за нормализиране на въглехидратния и липидния метаболизъм. Сред минералите си струва да се подчертае високото съдържание на калций, магнезий и желязо.

Полифенолът в цикорията може да помогне за намаляване на възпалителните процеси. Благодарение на това вещество, консумацията на цикория може да облекчи симптомите на артрит или да помогне при чревни проблеми.

Кафето не е идеалната напитка за начало на деня

Диуретичните свойства на това растение са полезни за здравето на бъбреците и пикочната система. Цикорията се грижи и за доброто състояние на черния дроб, като спомага за прочистването на органа от остатъчни продукти при разграждането на алкохол и някои лекарства.

Водещи новини

Още новини