Три дни остават до бирфеста в Прага, който се открива на 17 май и ще продължи 17 дни - до 2 юни.
И отново - над 70 вида местна бира, разнасяна от 200 младежи и девойки в местни носии и капацитет за едновременно обслужване на 10 хиляди посетители. Жива музика, чешка кухня и нощни партита са вече част от традиционния дневен ред.
Таксата за фестивала, събирана в предишни години, вече е отменена и входът е безплатен, уверяват организаторите, пише dnevnik.bg.
В рамките на фестивала действа специална "местна" валута" - биреният талер, който улеснява разплащанията и пести времето за изчакване. Както и през миналия сезон стойността му е определена на 1.80 евро, а един литър от коя да е бира ще струва 2 талера.
Събитийната парична единица ще се продава в опаковки по 5 монети и ще може да се купува направо от сервитьорите, а не в "обменни бюра", както беше миналата година.
Интересни предложения има в менюто, като бирен говежди гуляш с чушлета ферферони и печени телешки ребърца, овкусени с розмарин и кисело-сладки зеленчуци за гарнитура, както и свински джолан, опечен на бавен огън със заливка от тъмно пиво с хрян и горчица. Цените варират между 3 и 6 талера.
Променен е и адресът на тазгодишното издание. Домакин е изложбеният център Холешовице.
Който не успее да "хване" фестивала в чешката столица, може да се присъедини в някоя от точките на международния му гастрол. "Бирената Прага" се пренася в московския парк "Соколники" между 14 и 24 юни, гостува в Дортмунд между 6 и 16 юли, по същото време ще има прояви и в Стокхолм - 10 - 15 юли, от 17 до 26 август е в Нюрнберг, в края на август - началото на септември се очаква да посети Хамбург, а през втората седмица на септември - и Франкфурт на Майн.
И все пак биреният живот в Прага не започва и не свършва с фестивала. За всички туристи, които не улучат дните му, остават ресторантите, бирариите, кръчмичките, които са буквално на всяка крачка.