Малините са едни от най-популярните плодове в света.
Този деликатен плод съдържа тръпчив вкус, кадифена текстура и се отглежда в много региони по света. Малини се събират само през лятото и есента и те се предлагат в няколко различни цвята, като червен, черен, лилав и златист. Най-често срещаният вид малина е червената малина, която е родом от Европа и Северна Азия.
Малините са чудесен източник на фибри. Една чаша съдържа 8 грама фибри, съобщават от foodpanda. Това осигурява близо половината количество витамин С и малки количества витамин А, тиамин, рибофлавин, витамин В6, калций и цинк, необходими за деня.
Малините съдържат антоцианини, за които е доказано, че потискат възпалението, което може да доведе до сърдечно-съдови заболявания. Те също могат да помогнат за поддържане на нивата на холестерола, като намаляват общите серумни и липопротеинови концентрации на холестерол с ниска плътност.
Тъй като малините са естествено богати на фибри и нискокалорични, те могат да бъдат полезни за поддържане на здравословно тегло. Две чаши пресни малини съдържат само 128 калории и 16 грама висококачествени фибри.
Помагат за намаляване на признаците на стареене чрез борба със свободните радикали в тялото ви. Малините съдържат полифеноли, които имат противовъзпалително действие.
Малините са изключително подходящи и могат да се ползват по най-различни начини! Можете да изядете няколко пресни малини като лека закуска, да ги добавите към кисело мляко или смутита, или да ги използвате, за да направите вкусен, сладък десерт.