Полярниците ни си пожелаха "динозавърски находни"

Фейсбук
share

Големите открития са направени от личности, дръзнали да излязат от зоната си на комфорт. Ние не сме част от тях, но следваме техния пример. Водени от него д-р Кристине Тревисан (Чили) и д-р Стефан Велев (България) се озоваха за няколко дни на палатков лагер на нос Хана, на около 15 км от Българската антарктическа база на о-в Ливингстън. Това съобщават полярници от Българска антарктическа експедиция във фейсбук страницата си.

Втора поредна година те работят по съвместен проект между Българския антарктически институт (БАИ) и Чилийския антарктически институт (INACH), имащ за цел изследване на геологията и палеонтологията на различни части от острова.

През настоящия полеви сезон могат да се похвалят с интересни находки от фосилизирани растителни видове с възраст на повече от 85 млн. г.

По неофициална информация два от тях са нови за о-в Ливингстън, а вероятно и за Антарктика.

Съвсем скоро българо-чилийският екип предстои да се изправи пред поредното научно предизвикателство.

Ползвайки услугите на чилийския научно-изследователски кораб „Карпух” те ще се отправят към едни от най-отдалечените и слабо изследвани места от острова, където ще работят на полеви условия около две седмици. Безаварийното придвижване по вода не би било възможно без командира на базата Драгомир Матеев и логистика-лодкар Павел Григоров.

Техните колеги им пожелават успех и "динозавърски находки".

Водещи новини

Още новини