Откриха нов вид беззъб динозавър с два пръста и пера, наподобявал папагал

  • 07 октомври 2020 18:44

  • 842
  • 0
Откриха нов вид беззъб динозавър с два пръста и пера, наподобявал папагал
© Pixabay

Нов вид беззъб динозавър, който имал само два пръста, бил покрит с пера и наподобявал гигантски папагал, е открит от екип учени от университета на Единбург, пише британският в. "Индипендънт".

Скелети на екземпляри от новооткрития вид, живял пред повече от 68 милиона години, са намерени при разкопки в пустинята Гоби в Монголия.

Създанието, наречено оксоко аварсан, достигало ръст от два метра и имало по два пръста на всеки от горните си крайници. Тези динозаври имали големи беззъби човки, наподобяващи тези на днешните папагали. Хранели се с растения и с други животни, предаде БТА.

Учените изтъкват, че забележително добре запазените фосили предоставят първите доказателства за изчезването на пръсти от крайниците на динозаврите от род овираптори. Оксоко аварсан също като Ти-Рекс имал само два пръста, но всички останали представители на рода имали по три.

Изследователи откриха миниатюрно яйце на динозавър

Откритието означава, че този род динозаври са еволюирали, за да променят храненето и начина си на живот.

"Оксоко аварсан са интересни, защото скелетите им бяха почти изцяло запазени и начинът, по който ги открихме, един до друг, показва, че младите са се движели заедно на групи", каза д-р Грегъри Фънстън, от факултета по геоложки науки в университета на Единбург. "Но по-важното е, че двата им пръста ни накараха да се вгледаме в начина, по който са се променяли крайниците им през периода на еволюция на овирапторите, което не е изследвано досега", добави той.

Овирапторите били силно адаптивни и това им е позволило да се променят в края на периода креда.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Роял съсайъти оупън сайънс". В него са участвали и изследователите от университета на Албърта и музея на динозаврите в Канада, от университета Хокайдо в Япония и от Монголската академия на науките.

Novini.bg
842 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини