Изследователите смятат, че консумацията на кръстоцветни зеленчуци - броколи, зеле, карфиол и др. от този клас зеленчуци, е особено полезна и води до по-здравословен начин на живот като цяло.
Резултатите от проучването показват, че похапването на зеленчуци е полезно и срещу сърдечно-съдовите заболявания, но като цяло авторите от университета "Вандербилт" смятат, че това не увеличава автоматично продължителността на живота.
Зеленчуците са богати на витамин С и фибри и съдържат хранителни вещества, полезни за здравето.
В проучването са участвали близо 135 000 възрастни от Шанхай, Китай.
Участниците попълвали въпросници за хранителните си навици и здравословното си състояние, както след това изследователите ги разделили на 5 категории в зависимост от това какво количество зеленчуци ядат.
В течение на 5 години, 4% от доброволците починали. Тези, които похапвали повече зеленчуци или плодове, обаче, били 15% по-малко застрашени от смърт през този период от тези, които консумирали по-малко.
За консумиращите повече или по-малко броколи, карфиол, зеле и др. зеленчуци от този клас там разликата в смъртността между хората била още по-голяма.
Изследователите открили сходност, след като забелязали, че около една четвърт от всички смъртни случаи в проучването били следствие на сърдечно-съдови заболявания.
Учените се опитвали да изключат алтернативните обяснения - като възраст, тегло, физическа активност, употреба на витамин и пушене - но признават, че може да има и повече фактори, които да влияят.
Все пак, те насърчават хората да ядат повече продукти, особено зеленчуци като броколи, карфиол или зеле, като лесен начин за по-здравословен живот и дълголетие.