Астронавтите на МКС получиха 12 бутилки скъпо френско вино, но няма да го пият

gettyimages
share

Астронавтите на борда на Международната космическа станция (МКС) получиха 12 бутилки от скъпо френско вино, но няма да го пият. Алкохолът ще отлежава на борда на МКС с експериментална цел, предава БТВ.

Бутилките бяха изпратени в космоса на борда на ракета, която пренася провизии за астронавтите.

Астронавтите ще пекат експериментално бисквити в космоса

Червеното вино ще престои на борда на космическата станция повече от година преди да бъде изпратено обратно на Земята. Тук в лабораторни условия учените ще разберат как безтегловността и космическата радиация влияят на процеса на отлежаване.

Целта на експеримента е да се създадат нови вкусове и качества в хранителната промишленост.

Производството на вино включва в себе си използването на мая и бактерии, благодарение на които се задействат химични процеси. Поради тази причина виното е изключително подходящо за космически изследвания.

Руски космонавти: В безтегловност се спи по-удобно, отколкото на Земята

Космическото вино ще бъде сравнено с други вина от същия сорт, но отлежали на Земята. Каквото остане от 12-те бутилки, ще бъде подарено на спонсорите на експеримента, поясниха учените.

Експериментът се провежда от компанията „Спейс карго ънлимитед“ и е част от общо шест планирани мисии през следващите три години. Целта е да се изследват възможностите за развитието на агрикултури в космическа среда.

Водещи новини

Още новини