На кръжащи около черни дупки планети вероятно е невъзможно да има живот

Pixabay
share

Учени под ръководството на астрофизика Джереми Шнитман от Центъра за космически полети "Годард" на НАСА заключиха, че на планети, които кръжат около черни дупки, вероятно е невъзможно да има живот заради синьото отместване на светлината, съобщи сайтът "Физ.орг".

Макар да не излъчват светлина, черните дупки може да имат акреционни дискове - структури от плазма и горещ газ, които орбитират около гравитационен капан, преди да попаднат на хоризонта на събитията.

Дискът може да излъчва достатъчно енергия, за да създаде около черната дупка обитаема зона, в която планетите са с подходящи условия за живот, включително подходяща температура и вода в течно състояние.

Акреционните дискове обаче се въртят с много висока скорост, която се доближава до тази на светлината. В резултат излъчваната от единия край на диска светлина ще е с червено отместване, а фотоните в другия му край - със синьо отместване. При синьото отместване дължината на електромагнитните вълни е малка, докато честотата им нараства, т.е. настъпва изменение в ултравиолетовата част на спектъра. Казано с други думи, става въпрос за високоенергийна радиация, която е катастрофална за хипотетичния живот.

Същевременно засега не е ясно възможно ли е в действителност край черни дупки да кръжат планети.

Водещи новини

Още новини