Свръхмасивна черна дупка яде сърцето на Млечния път

  • 16 септември 2019 12:24

  • 2503
  • 2
Свръхмасивна черна дупка яде сърцето на Млечния път
© getty images

Свръхмасивна черна дупка, която се крие в центъра на Млечния път, наречена Стрелец А *, наскоро започна да консумира огромни количества материя, съобщиха астрономи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, пише "Монитор".

Според доклада учените са направили сравнение на над 13 000 изображения на Стрелец А * за 133 нощи от Обсерваторията Кек на Хаваите и големия телескоп на Европейската южна обсерватория в Чили и са установили, че през последните месеци обектът е станал безпрецедентно ярък.

„Никога не сме виждали нещо подобно през 24-те години, в които сме изучавали свръхмасивната черна дупка“, казва Андреа Гез, професор по физика и астрономия в Калифорнийския университет. „Обикновено тя е доста тиха, мъглява черна дупка. Не знаем какво доведе до тази активност.”

Черна дупка не може да се види, защото дори светлината не може да избяга от силната гравитация, но материята около небесния обект излъчва силна радиация, тъй като се ускорява навътре. Увеличаването на яркостта показва, че черната дупка консумира допълнително материя. Астрономите не могат да кажат какъв вид материя става жертва на Стрелец А * от началото на май тази година и дали увеличеното изгаряне е аномалия или е за постоянно.

Основният въпрос е дали черната дупка не навлиза в нов етап на съществуването си. Възможно е да става дума за единичен прилив на повече материя от по-голям обект, който е преминал наблизо. Подобно събитие е имало през 2014 г., когато друг обект, наречен G2, е минал сравнително близо до черната дупка. Възможно е тя да е привлякла част от неговия външен слой или да е погълнала големи астероиди.

През миналата година звездата S0-2 също е минала близо до Стрелец А, но не е била засмукана. Възможно е подобни събития да осигуряват внезапните увеличения на интензивността на черната дупка. Учените допълват, че нито един от тези процеси не застрашава Земята. Планетата се намира на 26 000 светлинни години от Стрелец А. Черната дупка трябва да увеличи интензивността си 10 млрд. пъти, за да се окаже притеснителен фактор за Земята.

Последвайте канала на

Novini.bg
2503 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Предлагам

2019.09.16 | 12:47

1

Всички комунета и русоробчета да бъдат изстреляни в чурната дупка! Така ще имаме и нов и единствен астрономичен обект в цялата вселена - червена дупка!

k

2019.09.16 | 13:15

2

Абе не е така. И преди си имаше червена дупка - СеСеСеРе-то. Сега е малко мъглява, но се опитва да лапа. Скоро гепи Кримския полуостров.

Добави коментар

Водещи новини