В дома си в провинциална Коста Рика биологът Федерико Паниагуа сяда заедно със семейството си около масата, за да похапне няколко вида насекоми, които отглежда във фермата си и чийто вкус сравнява с този на картофен чипс, предаде Ройтерс.
Паниагуа, директор на Музея за насекоми към университета на Коста Рика решава да замени животинските протеини в менюто си с щурци, мравки, хлебарки, бръмбари преди три години. Желанието му е да окуражи и други да сторят същото.
"Насекомите са вкусни. Можете да седнете пред телевизора и да гледате сапунен сериал или футболен мач с чиния, пълна с насекоми и чаша сода. Съчетават се добре. Вкусът им е като картофен чипс", казва биологът, чиято ферма се намира в Сарчи на около 50 километра от столицата Сан Хосе.
Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) отчита, че насекомите отделят по-малко парникови газове и амоняк в сравнение с добитъка, изискват по-малко земя и вода, както и че съществуват над 1900 вида ядливи буболечки. В Азия и Африка насекомите са считани за деликатеси, изобилстващи от витамини, минерали и енергия.