80 души ще направят възстановка на отбраната на Троянския манастир през 1877 година

Булфото (архив)
share

Историческа възстановка на спасяването на Троянския манастир през лятото на 1877 г. ще бъде пресъздадена днес от 12.00 часа от представители на Национално дружество "Традиция".

В "живата картина" ще вземат участие над 80 души от клубовете в Троян, Априлци, Севлиево, Плевен, Ловеч и др., съобщи за БТА Христо Йовчевски, един от организаторите на събитието, член на НД "Традиция" - регионален клон "34-ти пехотен Троянски полк" (Априлци - Троян - Севлиево). По идея на игумена на манастира Велички епископ Сионий, възстановката се реализира за втори път, първият е бил през 2015 г. .

Троянският манастир през 1877 г. е бил под опасност да бъде изгорен, припомня историята Йовчевски. По време на Руско-турската освободителна война руските войски, които заемат позиция около Плевен, изпращат отряд, който преминава през Ловеч и стига до Троян. Поради известна недалновидност той не е останал в Троян, а се е върнал обратно в Плевен. Това е накарало местните турци от близките села да опожарят Троян. Жителите му били подложени на тормоз и убийства. Башибозуци и черкези решили да опожарят и Троянския манастир, който бил значим за християнската вяра и духа на българина. Игуменът архимандрит Макарий имал информация, че това се подготвя. Успял да мобилизира местните жители и башибозуците срещнали отпор. Турците, въпреки че били голяма численост, не очаквали това и избягали след ожесточена битка.

Йовчевски разказа още, че архимандрит Макарий години по-рано е организирал първия монашески революционен комитет в манастира, където Васил Левски често е пребивавал. След пристигането на руските части игуменът е бил този, който е мобилизирал цялото население да окаже помощ в обезпечаването на руските войски и да започне преминаването през Балкана.

Възстановката ще покаже самото сражение и спасяването на Троянския манастир от опожаряване. Ще се използват реквизити от манастира и на дружеството. "Неслучайно се прави ден преди Гергьовден - Деня на българската храброст. Това е нашият начин да отбележим в Троян този празник", добави Христо Йовчевски.

Водещи новини

Още новини