Жители на Съединение ще участват във възстановката на събитията от 1885 година

  • 05 септември 2018 07:08

  • 1037
  • 0
Жители на Съединение ще участват във възстановката на събитията от 1885 година
© Булфото (архив)

Жители на Съединение, някогашното село Голямо Конаре, тази година ще участват във възстановката на събитията от 1885 година. Специално за случая, изключително местни хора, част от тях наследници на преките участници в събитията, учредиха родолюбивото сдружение "Голямоконарска чета". Това разказа за БТА Анета Атанасова, председател на местното читалище, организатор на програмата за празника. 

По думите й във възстановката ще се включат около 20 души като четници, които вече имат свое знаме, от едната страна на което е изписано "Съединението на България - 1885 г.", а от другата -

"Да живее българският княз. Напред юнаци. Долу Източна Румелия". 

В образа на Недялка Шилева, съпругата на Продан Тишков - Чардафон, тази година ще се превъплати 20-годишната състезателка по езда Ния Стоименова. Шилева остава в историята на Съединението с това, че по молба на Чардафон ушива революционното знаме и се присъединява като знаменосец в похода на Голямоконарската чета до Пловдив.

Ролята на известния с прозвището Чардафон Продан Тишков и тази година е поверена на Райко Гануков. Той е дългогодишен състезател по конен спорт и треньор по езда в клуб "Конкур" - Ихтиман, откъдето специално за възстановката ще пристигнат четири коня и една карета.

"Свързан съм по естествен начин с тези събития, не само, защото съм родом от Голямо Конаре /гр. Съединение/, а защото съм и наследник на куриера на бунта за Съединението", каза за БТА Гануков. Той припомни, че именно неговият прадядо, служил в Пловдивския гарнизон по онова време, охранявал главния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич, е дал информацията на съединистите, че войниците няма да стрелят и това, по думите му, помага най-великото дело на българския народ да се осъществи без нито една жертва.

Продан Тишков е роден през 1860 г. в град Габрово. Участник е в Руско-турската война като опълченец. След Освобождението служи като сержант-майор в милицията на Източна Румелия и отговаря за резервистите от село Голямо Конаре, днес град Съединение.

Организира и предвожда най-голямата чета - Голямоконарската, която на 5 срещу 6 септември 1885 г. влиза в Пловдив и с нея участва в арестуването на Гаврил Кръстевич и провъзгласяването на Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Възстановката започва в 20.30 часа на централния площад в града, след като в църквата "Св. Атанасий" се отслужи панихида, посветена на голямоконарци, участвали в Съединението. Веднага след това знамето на голямоконарската чета, участвало в събитията преди 133 години, ще поведе литийното шествие до площада. По традиция празникът ще завърши с пищна заря.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1037 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини