Пържените храни са най-любимите и на малки и големи, въпреки общоприетото мнение, че са вредни. Да направиш обаче перфектните понички или пържени картофи се изисква опит и внимателно отношение към целия процес.
Топ шефове от цял свят, споделят кой грешни не трябва да допускаме, когато се налага да пържим, съобщават от foodpanda.
- Пържене при твърде висока температура
За перфектно хрупкави късчета пържено пиле, се уверете, че мазнината ви е достатъчно загрята. Нормалната температура трябва да бъде около 140-160 градуса. Всичко над това ще направи храната ви изгоряла отвън и сурова отвътре.
- Пържене при твърде ниска температура
Инвестирайте в термометър, когато ще пържите вкъщи, за да сте сигурни, че температурата ви е винаги правилна.
- Използване на грешна мазнина
Избягвайте олио от авокадо и зехтин, защото те имат ниска точка на термична обработка.
- Прекалено много пържене наведнъж
Подобно на лентата от бекон, или почти всичко друго, не искате да натрапвате в тигана. Всичко се нуждае от пространство, за да се движи и да се готви правилно. Може да се изкушите да хвърлите много неща наведнъж, но вместо това направете няколко малки партиди, така че всичко да се готви равномерно.
- Пържени парчета, които са твърде големи
Французите са богове на идеалните размери за продукти, които ще се пържат. Нарязването на храната наполовина може да намали скоростта на готвене с четири пъти и да стане по-вкусно.
- Използване на мазнината по няколко пъти.
Не планирайте да използвате повторно мазнината. Използването на остатъчна мазнина не само прави по-силна храната, но и разваля вкуса.