Остров Света Анастасия дава начало на летния туристически сезон на 4 май

  • 02 май 2024 11:30

  • 301
  • 0
Остров Света Анастасия дава начало на летния туристически сезон на 4 май
© Булфото (архив)

Остров Света Анастасия дава начало на летния туристически сезон на 4 май с Великденско гмуркане на водолази от Сдружение "Приятели на морето". Това каза за БТА управителят на острова Павлин Димитров.

Първите ни чуждестранни гости за новия сезон бяха от Полша и Чехия. Дори първите нощуващи в хотела тук са двойка от Полша. Очакваме много посетители това лято и от Германия, и от Холандия, които се налагат като пазар. Англичаните също проявяват голям интерес, посочи Димитров. Той заяви, че традиционно преобладават българските туристи, очакванията и тази година са нашите туристи да са водещи в тази дестинация.

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за Великден

Имаме много заявки за сватби. Първото бракосъчетание за годината беше на 27 април. През май, юни, до края на септември има по няколко записвания, датите са почти запълнени, каза Димитров. Интерес има и за фирмени партита и мероприятия.

Миналата година около 35 000 туристи са посетили Света Анастасия, като всяка година интересът към острова нараства, обясни управителят му.

От три до пет курса на ден през активния летен сезон ще извършват от Бургас до остров Света Анастасия и обратно туристическите корабчета. През май курсовете по вода ще бъдат по два на ден. 

На 4 май първото плаване за деня ще бъде от 9:00 ч. от Магазия 1 в района на Морска гара, като всички пътешественици ще имат възможността да наблюдават гмуркането на водолазите, които ще пътуват със същия курс. Връщането ще е от 12:30 ч. Следващият курс за деня е от 10:00 ч., за да имат възможност още желаещи да наблюдават традиционното почистване на акваторията от членовете на водолазния клуб. Корабът за този курс е с престой до 12:45 часа.

Предвиден е и кораб за 13:30 ч. След атрактивното събитие на "Приятели на морето" откриването на Сезон 2024 ще продължи с музика на плажа, с печени миди на тенекия и островно пиво.

В останалите почивни дни редовните курсове до острова ще се извършват от 10:00 ч. и от 13:00 ч.

На острова Света Анастасия има музей със седем изложбени зали и старинна църква. Храмът "Света Анастасия Фармаколитрия" е единствената островна обител в България, запазена до наши дни. На острова има още лекарна, ресторант, къща за гости. Туристите могат да опитат чайове от ароматни редки билки и екопродукти в лекарната, а след това да похапнат пресни морски дарове в ресторанта "100 години назад". Блюдата от морски специалитети са подбрани по стари бургаски рецепти.

Остров Света Анастасия се намира в Бургаския залив в Черно море, на 6,5 км югоизточно от Бургас, между нос Чукаля и нос Атия. Изграден е от вулканични скали, висок 12 метра, на места височината им достига до 17 метра, а площта му е близо девет декара. Между 1945 и 1990 г. той носи името Болшевик.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
301 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини