Веганството – начин на живот, при който се избягват месото и млечните продукти, става все по-популярнo.
От 2008 г. насам се наблюдава 350% увеличение на броя самоопределили се за вегани само в Обединеното кралство, съобщават от The Independent. Хората имат различни мотиви – от опасения за хуманното отношение към животните до тревоги за околната среда или религиозни причини.
Голяма част от тях обаче просто търсят по-здравословна диета. Изследванията показват, че веганството може да има ползи за здравето, ако е добре планирано. За тези, които са се придържали към диета, богата на месо и млечни продукти, през по-голямата част от живота си веганството може да доведе до значителни промени в организма.
Първите няколко седмици
Първото нещо, което ще забележите, е повишаване на енергията с премахването на обработеното месо и замяната му с плодове, зеленчуци, варива и ядки. Тези храни ще повишат нивата на витамините, минералите и фибрите и ще помогнат за поддържането на постоянни енергийни нива.
С увеличаване на времето без животински продукти има вероятност за промени във функцията на червата - или към по-редовен, здравословен модел, или към увеличаване на подуването.Това се дължи на по-високото съдържание на фибри във веганската диета и едновременното увеличаване на въглехидратите, които ферментират и могат да причинят синдром на раздразнените черва.
В крайна сметка положителните промени в разнообразието на бактериите в дебелото черво зависи от това дали веганската диета се състои от преработена храна и рафинирани въглехидрати или е добре планирана и балансирана.
Повече може да прочетете ТУК.