Какво правите с плюшените мечета от бившите?

share

За да дадем една по-различна перспектива на днешния празничен за някои Свети Валентин, решихме да проследим пътя на предметите, които някога са били символ на любов, а впоследствие се превръщат в тежък и ненужен емоционален товар.

Цял музей в Загреб е продукт на една раздяла. Музея на разбитите сърца е основан през 2010 г. от дизайнера и художник Дражен Грубишич и някогашната му любима Олинка Вистица.

Когато двамата се разделили, установили, че са затруднени с подялбата на сантименталните си вещи. Не искали просто да ги изхвърлят и затова създали музей, а пък той, по ирония на съдбата, е разположен срещу столичното кметство, където двойките встъпват в брак.

Музеят вече има около 1000 експоната, макар че показва едва около 100 от тях. Събрани са от целия свят – от Манила, Лондон и Сингапур. "Предметите, които са тук, представляват всички етапи на раздялата... и как хората преминават през любовта", пояснява Грубишич.

Спомените, събрани от целия свят, са случайни и разнообразни и варират от фалшиви гумени гърди до гипсова отливка от счупен крак. Всеки експонат е с дати и място на връзките и с бележки от анонимните дарители. Някои са смешни. Бележката до един жартиер гласи: "Никога не ги слагах. Връзката може би щеше да бъде по-дълга, ако го бях правила".

Някои са пълни с горчивина. Градинското джудже, прелетяло над колата, карана от арогантен и безсърдечен съпруг. "То падна на асфалта и си разби лицето. Това бе един дълъг скок, който ознаменува края на една любов", пишеше на бележката от Словения.

Брадва от Берлин била използвана от жена, която разбила всички мебели, оставени от нейната интимна приятелка. "Колкото повече стаята се изпълваше с разбити мебели, толкова по-добре се чувствах", пише на бележката.

Текстът на синьо фрисби гласи: "Скъпи, ако някога ти хрумне идиотската идея да влезеш в културна институция като музей за пръв път в живота си, ще си спомниш за мен".

Във всеки град хората с разбити сърца могат да дарят вещите си на Загребския музей. Според Грубишич дарителите на спомени намират даряването за терапевтично. Така те могат да тръгнат напред, казва той.

Водещи новини

Още новини