Многофункционалната употреба на кърпи за бърсане на чинии може да доведе до хранително отравяне, съобщи Би Би Си.
Това показва проучване, проведено от учени от университета на Мавриций. Те са анализирали 100 кърпи, използвани в продължение на месец.
Учените са открили, че бактерията Ешерихия коли се среща по-често върху кърпи, използвани за няколко дейности, като например бърсане на съдове, почистване на повърхности и подсушаване на ръце.
Тя се среща още и върху влажните кърпи или върху тези в домакинства, които ядат месо.
Многофункционалното използване на кърпите може да доведе до кръстосано замърсяване с потенциални патогени, което да разпространи бактерията и да доведе до хранително отравяне.
Препоръките на учените са да сменяме често кърпите за бърсане на чинии, кухненските гъби и ръкавици и да ги оставяме да изсъхнат, преди да ги използваме отново.