Учените планират да отгледат мозък на неандерталец

share

За да се опитат да разберат как точно мозъците на неандерталците се различават от нашите собствени, учените планират да отгледат мини неандерталски мозъци в лаборатория, съобщава IFLScience, цитира nauka.offnews.bg.

Откакто знаем за неандерталците се спори какви са били технита когнитивни способности. През по-голямата част от 20-ти век се приемаше, че тези хоминини, живяли в пещерите, не са били особено умни, а думата "неандерталец" дори се превръща в синоним на "тъп".

Но през последното десетилетие се наблюдава бавна, но стабилна промяна в това мнение. Археолозите откриват, че неандерталците вероятно са били сложни същества, които са участвали в символични дейности, включително погребения на мъртвите си, боядисвали телата си, изработвали за инструменти и евентуално дори са рисували по пещерите си дълго преди съвременните хора да стъпят в Европа.

Сега група генетици под ръководството на проф. Сванте Паабо (Svante Pääbo) възнамерява да отгледа мозъчен органоид от стволови клетки, в чийто геном ще бъдат поставени няколко гени от неандерталци, които влияят върху развитието на мозъка и работата на невроните.

Изследователите планират да въведат няколко гени в ДНК на стволовите клетки на Homo sapiens, като използват технологията за редактиране на генома CRISPR и ще насочат тези стволови клетки към развитието на мозъчни клетки - неврони. В резултат на това учените ще получат мозъчни органоиди - малки клъстери клетки, напомнящи фрагмент от истинския мозък.

Учените възнамеряват да проследят как ще се държат отчасти неандерталските органоиди, дали гените ще повлияят на скоростта на растеж на клетките и образуването на връзки между тях, върху скоростта на невронните сигнали.

"Въз основа на досега наличните данни е невъзможно да се каже, че съдбата на неандерталците е толкова печална в сравнение със съдбата на нашия вид, поради различия в мозъка, но това, че идеята е много съблазнителна" - заяви Паабо.

Водещи новини

Още новини