Химик от университета на Орегон твърди, че тайната на идеалната чаша кафе е да се използва подходяща вода заедно с прясно смлени зърна, които са били съхранявани в хладилник, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.
Д-р Кристофър Хендън препоръчва да избягваме кафеварките с филтър, както и да устояваме на изкушението да мелим кафето прекалено фино, защото това може да съсипе вкуса.
Водата трябва да е твърда, защото така се засилва вкусът. Примесите в твърдата вода, като магнезий и калций, задържат кофеина и това повишава качеството на напитката. Твърдата вода обаче може да съдържа много бикарбонат, от който кафето горчи повече.
Зърната трябва да се съхраняват в хладилник, защото прясно изпеченото кафе съдържа въглероден двуокис, който лесно се изпарява, а с него и повечето аромат.
Важна е и мелничката за кафе. Ако зърната станат на фин прах, той се слепва и това влошава вкуса.
Горещата вода трябва да преминава през кафето равномерно и процесът да е постоянен. Затова кафето, направено с филтър, няма толкова добър вкус, защото водата преминава главно през средата.
Екип баристи е изпробвал съветите на д-р Хендън и е установил, че ако те бъдат спазвани, може да се намали използваното количество кафе. Важно е да бъде определено правилно съотношението на кафето и водата, както и налягането на водата за максимално извличане на вкус.
Д-р Хендън се е вдъхновил за изследването си заради непостоянния вкус на кафето му - един ден добро, друг ден не.
"От научна гледна точка, винаги съм се чудил защо не мога да направя едно и също нещо два пъти. Изследването ми проследи всяка променлива в правенето на еспресо - от меленето и опаковането до налягането на водата и минералния й състав" - обясни той.