Бременните жени могат да ходят на сауна без да излагат на риск бебето си

Pixabay
share

Британски учени твърдят, че бременните жени могат да правят упражнения при топло време, да взимат вана и да ходят на сауна, без да излагат на риск здравето на нероденото си дете, пише в. "Индипендънт".

Известна е лекарската препоръка бъдещите майки да избягват горещината.

Изследователите от университета в Ексетър обаче проведоха проучване, в което анализираха резултатите от 12 труда, публикувани до месец юли миналата година. В тях бяха описани промените в телесната температура на 347 бременни жени при излагане на топлина - включително при правене на упражнения, потапяне в топла вана и посещение на сауна.

Според резултатите във всяко от проучванията, телесната температура на нито една от жените не превиши препоръчителните в тези случаи 39 градуса Целзий.

Най-високата температура на участничка стигна до 38,9 градуса Целзий. Средната при правене на упражнения на терен беше 38,3 градуса Целзий, при водна тренировка - 37,5 градуса Целзий, при вана с топла вода - 36,9 градуса Целзий, а при посещение в сауната - 37,6 градуса Целзий.

Специалистите казват, че бременните жени могат да правят до 35-минутна аеробика при температура до 25 градуса Целзий, да тренират водна аеробика максимум 45 минути в топла вода между 28,8 и 33,4 градуса. Освен това им е позволено да останат до 20 минути в топлата вана или сауната.

Експертите оспориха настоящите всеизвестни препоръки с аргумента, че те не дават ясни граници за степента на затопляне и вследствие на това може да обезсърчат физическата активност по време на бременността, дори и тя да е полезна и за майката, и за детето.

В някои от използваните анализи беше забелязано понижаване на телесната температура с напредването на бременността, което подкрепя теорията, че термалната регулация се подобрява по време на този важен етап от живота на жената. Учените мислят, че това може да е свързано с промените в телесната маса.

Водещи новини

Още новини