Сауната е полезна за сърцето и кръвоносните съдове

  • 18 януари 2018 11:16

  • 1659
  • 0
Сауната е полезна за сърцето и кръвоносните съдове
© Pixabay

Релаксирането в горещата сауна е не само приятно. То се отразява на сърцето и кръвоносните съдове като умерена тренировка, съобщи ЮПИ.

Откритието на учените от университета на Източна Финландия в Куопио обяснява защо хората, които редовно ходят на сауна, са с по-малък риск от сърдечни заболявания и деменция.

Финландски учени провериха ефекта от 30-минутен престой в сауна. Те установиха, че една такава сесия намалява незабавно кръвното налягане и кръвоносните съдове стават по-еластични. Освен това пулсът се ускорява както след умерено раздвижване.

Причината за този полезен ефект на сауната не е ясна. Основен фактор вероятно е топлината, ката Танянина Лауканен от екипа. Тя предизвиква потене, което има естествен диуретичен ефект - намалява кръвното налягане и натоварването на сърцето. Освен това сауната просто помага на хората да се отпуснат.

Учените са работили със 102 доброволци на средна възраст без сърдечни заболявания, но с рискови фактори, като високо кръвно налягане, висок холестерол или затлъстяване. Те са имали право на една сесия в традиционна финландска сауна - със сух горещ въздух на температура над 70 градуса Целзий.

Ако човек има сърдечно заболяване обаче, преди да отиде на сауна, трябва да се посъветва с лекар.

Последвайте канала на

БТА
1659 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини