Неаполитанската пица влезе в списъка на ЮНЕСКО за културно наследство.
ЮНЕСКО подчертава, че е издигнала кандидатурата на пицата за включване в списъка на нематериалното културно наследство, защото по този начин иска да съхрани ястието като част от културните и гастрономически традиции на страната. За целта са събрани над 2 милиона подписа.
Традиционната неаполитанска пица се пече в тухлена пещ с дърва и се приготвя с много тънко тесто, което втасва 24 часа с натурални набухватели. Приготвя се в два варианта: Маргарита - с домати, моцарела и босилек, и Маринара - с домати, чесън и риган.
Според неаполитанската асоциация за традиционна пица Маргаритата е създадена през 1889 г. от местен готвач в чест на посещението на кралица Маргарита Савойска, а продуктите върху пицата са с цветовете на италианското знаме - червено, бяло и зелено.
Италия има 58 продукта в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството, където фигурира турското кафе и традициите, свързани с неговото отглеждане и приготвяне, традиционният грузински метод за производството на вино, наречен квеври, както и занаятът за производството на хърватски меденки.