Международен екип от учени установи, че употребата на големи количества готварска сол води до промени в чревната микрофлора у бозайниците, съобщи Лента. Това може да причини различни заболявания.
Биолози изследвали екскременти от мишки, които няколко седмици били подложени на диета с нормално или високо съдържание на сол. Резултатите показали, че на 14-ия ден количеството на принадлежащите към някои щамове бактерии намаляло у животните, които консумирали храни с високо съдържание на сол.
Учените секвенирали генома на въпросните микроорганизми, за да проучат въздействието на голямото количество сол.
Оказало се, че най-чувствителни към солта са бактериите Lactobacillus murinos, които пречат на развитието на автоимунен енцефаломиелит (мозъчно възпаление) и хипертензия.
Употребата на голямо количество сол променя чревната микрофлора
- 20.11.2017 | 11:21
- 6881